torsdag 2. desember 2010

ASSANGE OG PEDLEAKS

I denne artikkelen kan du lese om Assange og WIKILEAKS . I tillegg skriver undertegnede om PEDLEAKS forhold til anonymisering av kilder.

Etter de siste avsløringene i mediene av dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten har beskyldningene haglet mot Assange. Blant annet har Sarah Palin sidestilt Assange med Al Qaida.
Det er relativt drøye påstander - men slik er det vel når makteliten blir vippet av pinnen, og byråkratiet blir for stort og uoversiktelig til at man kan holde ting hemmelig. Undertegnedes påstand er at det samme er i ferd med å skje i Norge, men mer om det senere.
I følge Wikipedia er Julian Paul Assange født i 1971 i Townswill, Queensland. Han er en australsk journalist, dataprogrammerer. Han har studert fysikk ved Universitetet i Melbourne - etter dette har han arbeidet i Kina, Iran, Australia, USA og Storbritannia. Siden 1994 har han bodd i Melbourne og utviklet fri programvare. Så at mannen er kjent med hvordan man hacker datamaskiner skal ikke forundre undertegnede.
Kritikken mot Assange kan være velbegrunnet ved at han har satt amerikanske liv i fare - men samtidig er prinsippene om ytringsfrihet og trykkefrihet essensielle i forhold til det som nå er lekket. Dokumentene fra Irak og Afghanistan burde vært anonymisert - dette burde Assange og hans forening tenkt på. At det derfor kan stilles kritiske spørsmål til Assange og WIKILEAKS er tydelig.
Den store etiske diskusjonen omkring dette kan være viktig og ha i mente når vi i PEDLEAKS skal publisere stoff. Som redaktør kan jeg personlig garantere at ingen navn som ikke allerede er offentlige vil bli å offentliggjort.


Spørsmålet som henger i luften er nå hva slags hemmeligheter som skjuler seg bak frontlinjene i pedagogikkfaget. Etter hva jeg kjenner til er det svært mange ting som kan belyses. Deriblant de reelle tallene for frafall i videregående opplæring, samt innrapporteringen av tall i forhold til nasjonale prøver. Mer om dette kommer senere. Har du en historie å fortelle oss i PEDLEAKS, eller informasjon som bør deles med offentligheten. Ikke nøl med å ta kontakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar